gototopgototop
kazán kazángyártás vegyestüzelésű kazán puffertartály vízteres kandalló szállító tartály rakodó kanalak gépkocsi felépítmények pótkocsi felépítmények

Hasznos információk, tudnivalók

PDF Nyomtatás E-mail

Módosítás: 2020 Szeptember 28

1. Nyitott rendszer átfogó leírása:


Nyitott fűtési rendszer esetén a vegyestüzelésű kazánhoz nyitott tágulási tartály kerül beépítésre. A tágulási tartály teszi lehetővé a víz hőmérsékletének változása közben fellépő térfogat ingadozást. Az ilyen rendszerben csak atmoszférikus nyomás van, és bármilyen hiba  esetén sem léphet fel túlnyomás (a keletkező gőz a nyitott tágulási tartályon keresztül a szabadba távozik). Ez szavatolja a rendszer biztonságát.

Nyitott fűtési rendszerek tágulási tartálya, a rendszer magaslati pontján legtöbb esetben fűtetlen térbe (Pl.: padlás) kerül, így nagyon fontos a tartály és a hozzávezető csövek hőszigetelése. Elfagyás esetén is problémák adódhatnak.




2. lemezkazánok előnye az öntvény kazánokkal szemben
 

  •  nagyobb tüzelőajtó  nyílása van, így nagyobb darab fával is fűthető
  •  hamarabb fel lehet fűteni a kívánt hőmérsékletre, de hamarabb ki is hűl
  •  jobban ellenáll a hőmérséklet különbségeknek
  •  rendeltetésszerű és helyes használat esetén hosszú élettartam
  •  kisebb huzatigénnyel rendelkeznek
  •  kedvezőbb árúak




3. A megfelelő kazán teljesítmény kiválasztása

A megfelelő kazán teljesítménye kiválasztása függ:

  • fűtendő terület nagyságától
  • falak nyílászárók állapotától, szigeteltségétől
  • a csatlakoztatni kívánt fűtési rendszer típusától ( pl: padlófűtés, radiátoros fűtés)
  • rendszerben lévő víz mennyiségétől
  • kémény méretétől
  • lakás fekvésétől


Ha a kazán teljesítményét túlméretezzük, akkor az alábbi hibák léphetnek fel:

kondenzáció: a kazánban lévő víz hőmérséklete alacsonyabb az előírtnál, ezért a tűztér „hideg” falán kicsapódik a pára. Ez összekeveredik a használat során felrakódott égéstermékkel, egy savas folyadékot hozva létre, ami a lemez károsodásához vezet. Ez tönkre teszi a berendezést, illetve a kéményt is.

Túlfűti a rendszert: a kazán  több hőt állít elő, mint amennyire a lakásnak szüksége van, amit a csövek, radiátorok felvesznek. Így a túlfűtés elkerülése végett teljesen lezárva,levegő hozzáadása nélkül kellene működtetni. Ami úgyszintén kondenzációhoz vezet.
 

4.Fűtéskor felléphető hibák:

Nyers tűzrevalóval való fűtéskor a fának jelentős kalória mennyisége a víz elpárologtatására használódik el. Az így keletkező vízgőz lecsapódik a  kazánban, valamint a kéményben, ami megköti a füstben lévő káros anyagokat. Így egy savas anyag keletkezik.  

Nyers tűzrevalóval történő fűtés esetén lényegesen nagyobb a kazán káros anyag kibocsátása, hiszen tökéletlen az égés.

Gazdaságosabb  ha megveszi az ember  drágább fabrikettet, mivel annak kevesebb ,mint 10 % a nedvesség tartalma, így a benne lévő kalóriának nem kell vizet párologtatnia, valamint  a vízért nem kell pénzt fizetni. A brikettben levő kalória teljes egésze a  fűtésre használódik el. Mindezzel ellentétben áll a nyersfával való tüzelés, a nyers fa  lényegesebben olcsóbb, de víz tartalma kb 50%, amit a maradék 50% fának kell elpárologtatni. Nem beszélve a környezetszennyezésről, valamint  a kazánt és a kéményt is tönkreteszi. Egyértelmű tehát, hogy  nyers fából lényegesen többet kell felhasználni, mint szárazból, így annak több is a költsége.


5.Kondenzáció

kondenzáció lényege: A kazánban lévő víz hőmérséklete alacsonyabb az előírtnál, ezért a tűztér „hideg” falán kicsapódik a pára. Ez összekeveredik a használat során felrakódott égéstermékkel, egy savas folyadékot hozva létre, ami a lemez károsodásához vezet. Ez tönkreteszi a berendezést, illetve a kéményt is.
Ezt megszüntethetjük:

  • puffertartály beépítésével
  • a tüzelőajtón található szellőzőnyílás használatával-szekunder levegő adása.






A kondenzáció kialakulásában  szerepet játszhat a tüzelendő fa nedvesség tartalma is.

Néhány érdekes adat:

A frissen vágott fa nedvességtartalma kb. 40-60 %.
Légszáraz fa nedvességtartalma kb. 12-20%. ( 1- másfél évig szabadban száradó fa ).
Abszolút száraz fa nedvességtartalma kb. 10 % ( 2 évig fedett helyen, hasogatva tárolt fa)

A vásárolt tűzifát a legjobb, ha egy féltető alatt, fedett, de oldalról nyitott helyen tároljuk, raklapon, hogy oldalról és alulról is szellőzhessen.




Kondenzáció akkor is előfordulhat, ha mindent tökéletesen üzemeltetünk, és a tüzelőanyag is száraz.
A tűzrevalóból felszabaduló füstgázok elégésekor is vízgőz keletkezik, ennek a vízgőznek el kell távoznia a kazánból. Ez csak akkor tud megvalósulni ,ha az égéstérbe másodlagos levegőt juttatunk. Ez legtöbb esetben a kazán tüzelő ajtaján valósul meg.. Ennek használatával tökéletesíthetjük az égést, hisz ki tudjuk szellőztetni a gőzt a kazánból és a kéményből.

Páralecsapódás történhet akkor is, ha a kazán vízhőmérséklete üzemi hőfok alatt van  ( hideg a tűztér felülete) Erre megoldásként szolgál a csőtermosztát, amely csak abban az esetben engedi a keringető szivattyút elindulni, ha a kazán elérte  az üzemi hőfokát.

A termosztatikus háromjáratú szelep beépítésével a kazán egésze az aljától a tetejéig egyforma hőmérsékletű lesz, csak akkor engedi ki a rendszerbe a vizet ha eléri az üzemi hőfokot.

Aktuális termékeink